Posted on

Allt du behöver veta om betting och odds

Du har säkert hört ordet betting flera gånger förut, men kanske inte är riktigt säker på vad det egentligen betyder. Men lugn bara lugn, här reder vi ut det viktigaste du behöver veta om betting och odds.

Vad är betting?

Betting är från början ett engelskt ord som direkt översatt till svenska betyder vadslagning. Kanske har du hört frasen “do you wanna bet” någon gång? Det betyder just “ska vi slå vad”, och det är precis vad betting handlar om. När det gäller denna typ av betting handlar det om en vadslagning som görs mellan dig, och något slags spelbolag. Kanske minns du från din barndom hur gubbarna satt i en hörna av kiosken och följde travsport på små TV-skärmar? Ibland kom glada tillrop och hurrarop, särskilt om en gubbe slog en annan i vad de nu hade bettat på. Idag har bettingen i de flesta fall flyttat till digitala plattformar, och det finns ett antal olika spelbolagsaktörer på nätet. Man kan säga det går nästan att slå vadLogga in på casino om vad som helst, men allra vanligast är att slå vad om matchresultat, så kallad sportsbetting på betting-utan-svensk-licens.net.

Vad är sportsbetting?

Sportsbetting är precis som man hör på namnet, vadslagning på någon form av sport, exempelvis fotboll, hockey, ja egentligen allting som har med sport att göra. Det vanligaste även med sportsbetting är att du slår vad med spelbolaget, och förutspår matchresultatet. De mest erfarna spelarna hittar riktiga guldkorn av matcher, där de kan satsa pengar till låga odds. Du får lära dig mer om odds och vad du ska tänka på nedan.

Vad är odds?

Du har säkert någon gång hört andra eller dig själv säga “vad är oddsen för det” eller, “det var höga odds”. Många blandar dock ihop vilket som är vilket av höga och låga odds och vad det är man är ute efter när man ska betta. Såhär ligger det till: Är ett odds högt är det mindre sannolikt, det vill säga ett högt odds ger dig en liten chans att utfallet verkligen sker. Men det är också höga odds som gör att du oftare  vinner mer om det inträffar, eftersom sannolikheten var mindre från början.  Och det motsatta då för låga odds. Är oddsen låga innebär det att det är högst sannolikt att det kommer inträffa, vilket oftast inte ger dig lika mycket tillbaka på de satsade pengarna, för vi kunde förutspå att det förmodligen skulle ske.

Licenser för spelbolag i Sverige

Svenska Spel är säkert ett namn du känner till väl, och de var länge den största aktören i Sverige på spel eftersom Sverige tidigare hade ett spelmonopol. Sedan år 2019 trädde dock en ny lagstiftning i kraft, vilken möjliggjorde för fler aktörer på den svenska spelmarknaden. Samtidigt infördes ett licenssystem och det som tidigare hette Lotteriinspektionen bytte namn till Spelinspektionen. Numera omfattas alla spelbolag som tillhandahåller spel för svenska kunder av samma slags regler och tillsyn. Detta är positivt för alla svenska kunder eftersom de ger dem ett mycket bättre konsumentskydd och en högre säkerhet när man håller på med betting. Alla bolag som omfattas av den svenska licensen, måste även ta spelberoende och spelproblematik på högsta allvar. Bland annat får de inte erbjuda kredit till sina kunder så att de spelar mer än de hade tänkt, och bolaget ska även kunna erbjuda spelare möjlighet att stänga av sig själva från spelandet.