Posted on

Från medeltida dragare till dagens flyttfirmor

Att bära och flytta på tunga saker som sitt yrke är långt ifrån nytt. Innan dagens flyttfirmor så fanns det redan på medeltiden olika skrån som kallades dragare. I Stockholm och andra större städer under mitten och slutet av 1800-talet grundades också några stadsbudsfirmor som också hade som arbete att flytta på saker.

Dragare
Under medeltiden fanns det i flera städer olika skrån som hette något med dragare. Det fanns till exempel vindragare, järndragare och hamndragare. Dragarna var specialiserade på att flytta och transportera olika typer av varor genom staden. Vindragarna tog exempelvis emot fat och tunnor med öl och vin som kom in med fartyg från hamnen och transporterade sedan dem till olika ställen i staden. En vintunna kunde väga upp emot 600 kilo och då kunde de istället för att lyfta den rulla den framåt. Det fanns också som nämndes ovan också järndragare med flyttfirmor och de arbetade endast på sommaren när järnugnarna var igång och bara då fem stångjärn på axeln, vilket är lika mycket som 40 kilogram. På medeltiden var det inte lika vanligt att man flyttade från hus till hus, och därför fanns inte dagens flyttfirmor. Däremot var det mycket varor som skulle transporteras och utan fordon som bilar och truckar behövdes det mer mänsklig lyftkraft.

Stadsbud
År 1865 grundades Stockholms Stadsbud och på 1890-talet startade Uppsala Stadsbud, de arbetade som en viss typ av transportarbetare i städerna och kändes igen på att de hade numrerade mässingsskyltar på mössorna. Man kan nästan kalla dem för det tidiga 1900-talets flyttfirmor och redan i början kunde de hjälpa till att flytta bohag och bära soffor. En möjlig anledning till att de grundades först då kan vara att i mitten av 1800-talet startade den industriella revolutionen i Sverige vilket medförde att många flyttade in till städerna för att få jobb med nordiskaflyttkompaniet.se – flyttfirma göteborg. Med mer folk i städerna förekom det också fler flyttar inom städerna och om man inte alltid kunde få tag i flytthjälp kan stadsbuden ha varit ett bra alternativ för de som hade råd.

Flyttfirmor
Idag är det många som flyttar och det finns flera hundra flyttfirmor i Sverige. Idag är det många som flyttar också, vare sig det är för att flytta in i första huset, börja jobba på en ny ort eller för att börja plugga på universitetet. Flyttfirmorna kan därför vara väldigt behjälpliga för flytthjälp i göteborgsområdet. Tänk dock på att vara försiktigt vid bokning av flyttfirma, det har förekommit en del bedrägerier från påstådda flyttfirmor.