Posted on

Lån för bostad – så fungerar bolånet

Bostadsmarknaden har helt klart blivit tuffare på senare år. Att få ett förstahandskontrakt i en större stad kan ta många år och i många fall kan man behöva leta efter andra alternativ. Även i mindre städer kan det vara svårt att få en hyreslägenhet till ett bra pris. Därför väljer många att investera i en egen fastighet och använda ett bolån som hjälp för finansiering.

Bolån är mycket populära, men inte så enkla att få som man kanske hade hoppats på. Eftersom en lägenhet eller ett hus kostar en hel del pengar kan det vara svårt att få lånet beviljat, förutsatt att du inte har väldigt god ekonomi eller har en medsökande där bådas ekonomi ligger till grund för bankens beslut. Med det sagt är det inte omöjligt att få ett lån för en bostad. Det gäller bara att veta hur du ska gå tillväga och hur ett bolån fungerar. Här berättar vi mer om bolånet och hur du ökar chansen till ett lånelöfte.

Vad är ett bolån?
Ett bolån är egentligen precis vad det låter som – ett lån som är framtaget för att göra det möjligt för privatpersoner att köpa en bostad. Pengarna kan gå till en lägenhet, ett hus, en sommarstuga eller ett fritidshus. Till en början var bolån något som endast erbjöds av storbankerna, men idag kan du hitta låneformen hos ett flertal mindre långivare och aktörer också.

Det som skiljer bolån från privatlån är de stora beloppen och amorteringskraven som finns. Om du ansöker om ett privatlån kommer du som mest kunna låna cirka 600.000 kronor. Det, i sig, är inget litet belopp, men när det kommer till att låna för bostad behöver du vanligtvis mycket mer pengar än så. Med ett bolån kan du låna flera miljoner kronor beroende på din kreditvärdighet, samtidigt som du har bostaden som säkerhet!

Bolån och lånebelopp
Något som är viktigt att vara medveten om är att bolån kräver en mycket god kreditvärdighet av dig som låntagare. I de flesta fall får du inte ha några betalningsanmärkningar sedan tidigare och du får naturligtvis inte ha någon skuld hos Kronofogden. Du ska även kunna uppvisa en taxerad, fast inkomst som ger banken trygghet och kunna använda bostaden som säkerhet i samband med ditt låntagande.

Ytterligare en sak som skiljer bolån från andra låneformer är att du inte kan låna det fullständiga beloppet för fastigheten. Du kommer endast att kunna låna 85 % av bostadens totala värde. Resterande 15 % kommer du att behöva finansiera på annat sätt. Detta kallas för handpenning eller kontantinsats. Du kan t.ex. spara ihop pengarna själv eller så kan du använda dig av ett privatlån.

Öka chansen för ett lånelöfte
Att få ett lånelöfte för ett bolån kan vara ganska knepigt, speciellt om du ansöker ensam. Många banker är också oroliga för att de inte ska få sina pengar tillbaka i tid och har därför skärpt sina krav på ansökande. Med det sagt finns det ändå sätt som du kan gå tillväga för att öka chansen att få ett bolån beviljat.

• Se till att du samlar befintliga lån och krediter från smslån.io innan du ansöker om ett bolån.
• Finns det möjlighet att ansöka tillsammans med en partner eller medsökande ökar du dina chanser ganska rejält.
• Har du ingen medsökande kan du använda dig av en borgensman som går i god för lånet.
• Har du fått avslag på beloppet du vill ha? Testa att ansöka om ett lägre belopp och jobba sedan hårt för att spara ihop resten av summan på egen hand.
• Ansök om bolånet innan du ansöker om privatlånet, så slipper du ytterligare en skuld på kreditupplysningen.